Kéknek lenni Zöld

Zöld és kék környezetvédelmi, és természetvédelmi eseményekről, a tudomány vívmányairól szóló postokat találsz. Érdekességekben és elgondolkodtató jövőképekben színes írásokat tartogatok. Olvass bátran!

Legfrissebb kommentek

Solar Shuttle Londonban az Olimpiai Játékokon - napelemes társai szerte a világon

2010.01.17. 19:21 | turtleke | Szólj hozzá!

Napenergiával működő, elegáns inga-hajó közlekedhet a 2012-es Olimpián, Londonban. A Solar Shuttle jelenleg is közlekedik félóránként, egészen tavasztól őszig, valamint bérelhető is különféle rendezvényekre. A Shuttle csendes, környezetbarát, minden energiáját a rajta található napelemekből nyeri.



Az energiát tárolni is képes, nem szükséges napsütés a működéséhez, a szürke hétköznapokon is tud közlekedni, és teljes sötétségben is meg tud tenni 20 mérföldet. Az Olimpiai Játékok alatt a Hyde Parkban kerülnek megrendezésre az úszó számok, míg a Greenwich Park a Lovaglás helyszíne lesz. Ezért a Serpentine tavon, az események ideje alatt betiltják a hajózást, de a Shuttle közlekedni fog, sőt tervek szerint több napenergiával működő inga-hajó is fogja szállítani a látogatókat. A több mint 2 kW-ot termelő napelemek, a két elektromos motornak továbbítva az energiát, biztosítják a hajó működését. Ez elehetővé teszi, hogy a Shuttle egy hasonló méretű társához viszonyítva évi 1,4 tonna széndioxid kibocsátástól kímélje meg környezetét.

Talán az Olimpiát követően egyre több ország érzi majd úgy, hogy ebbe az irányba kellene továbbfejlődnie, hiszen 2010-et írunk, és egy Solaris ma már mindennapi látvány lehetne. Az első csak napenergiával működő hajót már 2004-ben megépítették Spanyolországban, ez a Solemar. A tervek szerint a hajó negyed évszázadon át lesz működőképes, ezzel egymillió liter üzemanyagot megtakarítva.

Christoph Behling már több ország számára készítette el egyedi solar hajóját. További hajóiról többet megtudhatunk a Solar Lab-ot.















Itthon nem csupán a napenergia hasznosításához kaptak kedvet a Kláris Kft. munkatársai, hanem ezt ötvözték az „éljünk a vízen” gondolattal. Így jöhetett létre a Kláris Ökohajó project, melynek célja a vízen úszó iroda teljes alternatív energiaforrásokkal való működtetése. Céljuk az összetett energiarendszer létrehozása, melynek részei: a naptükör, ami egyszerre biztosítja a hajó fűtését, melegvíz- és áramellátását; a hőszivattyú, ami a hajó fűtését kiegészíti; szennyvíztisztító berendezés, ami az ivó- és háztartási vizet termeli; valamint egy külön szennyvíztisztító berendezés, ami a szennyvizet a természetbe visszaengedhető állapotra hozza.

Bár még nem környezetbarát módon, de a Wally továbbviszi az „éljünk a vízen” gondolatot, olyannyira, hogy szerintük egy egész sziget tudna éveken át siklani a tengereken, óceánokon.



















Talán a későbbiekben ők is a napenergiát választják, akárcsak a japánok, akik 2008 decemberében elsőként helyeztek teherhajókra napelemeket, csökkentve ezzel a fosszilis energiák felhasználását.

 

Címkék: jövő nap tudomány ismeretterjesztő technika világ környezetvédelem környezet kék napenergia hajó szolár

A bejegyzés trackback címe:

https://kekenzold.blog.hu/api/trackback/id/tr321679340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása