Kéknek lenni Zöld

Zöld és kék környezetvédelmi, és természetvédelmi eseményekről, a tudomány vívmányairól szóló postokat találsz. Érdekességekben és elgondolkodtató jövőképekben színes írásokat tartogatok. Olvass bátran!

Legfrissebb kommentek

35 000 példány eddig Farmoson

2010.03.30. 23:59 | turtleke | Szólj hozzá!

Levonult az első nagy hullám, az országban több helyen is születtek rekordok az elmúlt héten. Farmoson épp egy hete kedden 11 474 példányt sikerült összegyűjteni.

Ui.: Ez azért már biztos fárasztóbb is volt, kicsi védett breki barátaink számára is.

Most már a tavalyi példányszámnak a felét sikerült elérnie a mentő brigádnak. Az ország többi helyszínéről is olvashattok összefoglalókat a Békablogon.

Ha jön az eső, a segítség még mindig elkel, lehet menni mindennap: INFO ITT.

Címkék: zöld környezetvédelem érdekesség természetvédelem környezet emberi mozgalom védett békamentés

Békamentés Farmoson - 4613

2010.03.21. 23:24 | turtleke | 2 komment

4613, a legújabb kedvenc számom. Na és a 182, ugyanis ma reggel egy földbeásott vödörből sikerült 182 db brekit megmenteni, átvinni őket a 311-es műút túloldalán található Nagy-nádashoz.

Habár reggel sikerült a vonatot lekésni, édesapám jóvoltából mégis részt vehettem most először a farmosi békamentésen. Rajtam kívül kb. 75-en gondolták még úgy, hogy a vasárnap reggelüket a brekiknek szánják. Farmoson, a 311-es műút mentén 1,5 km hosszan felállított terelő mentén összesen 70 vödörbe gyűltek a békák, és várták, hogy átvigyék őket a túlpartra. Másfél óra békaszámlálást követően elindultunk az út túloldalán, és a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzeten belül, a Nagy-nádas pallóján állva néztük végig, ahogy 4613 béka társat keresve, egymás brekegését túlharsogva a víz felé ugrál.

Címkék: zöld túra természetvédelem hazai víz kék emberi védett nádas faj békamentés

Zöld blogháló kezdeményezés

2010.01.19. 21:13 | turtleke | Szólj hozzá!

Levelem érkezett. Jand barátunk írta, egy igazán érdemleges kezdeményezés gyanánt, miszerint egy Zöld blogháló kialakítása a cél! Levelének első két bekezdését idézném, mely magyarázat arra, miért is találhatjátok meg a Zöld linkblog gyűjteményt mostantól a Kékenzöld-ön is.

"Szerencsére vagyunk egynéhányan, akik saját blogunkban környezeti és társadalmi kérdéskörökkel (is) foglalkozunk. Sokunknak megvan a maga „szakterülete”, legyen ez a klímaváltozás, az olajcsúcs, társadalmi vagy gazdasági kritika, az egészségügy. Ez így teljesen rendben is van. És mégis, mindezen témák valahol mindig kapcsolódnak.

Sokféle szempontból közelítjük meg a dolgokat, és gyakran egymásnak ellentétes véleményeket is kifejtünk. A társalgásunk azonban elaprózódik a különféle fórumokon. Erre egy olyan megoldást szeretnék javasolni, amely nem igényli, hogy egyetlen portálon tömörüljünk, és mindenkinek nagy személyes szabadságot nyújt."


Igyekszem a hasonló témájú blogok releváns tartalmait is befűzni postjaimba annak érdekében, hogy minél szélesebb képet kaphassatok az adott témáról. Úgy vélem az ellentétes vélemények nem egymás rovására írandók, éppen ellenkezőleg, az adott téma tovább gondolására, a látókör szélesítésére ad lehetőséget; a "csőlátás" elhagyására, azaz nyitott gondolkodásra serkent.

 

Címkék: jövő zöld környezetvédelem környezet kék emberi

Álom a víz alatt

2010.01.19. 00:53 | turtleke | Szólj hozzá!

Tengerekben élni, ez az álmom! Nem vágyom én másra, mint a reggeli napfény helyett színpompában úszó csodás rajra. Bágyadtan feküdni, ébredezni, látni a kék mélység felfedezetlen tájait. Nem gondolkodnék, nem kelnék fel, csak csodálnám tovább azon szerencsés társaimat, kiknek nem kell ez a burok, ami engem körül vesz. Ők csak lágyan siklanak a vízben, oly természetes módon, mint ahogyan mi sosem fogunk.

Burokban élünk, mely elég nagy mozgásteret enged a földön. De eljött az ideje, hogy egy kisebb térben is boldoguljunk, hogy a sötétségben élhessünk, mélyen, ebben az oxigénmentes, ám de káprázatos világban.

Miértek és hogyanok

A Poseidon Undersea Resorts első válasza a "Miért?"-re: „To achieve the dream of living underwater.” Méghozzá 40 láb mélyen a tengerben. A "Hogyan?"-ra a válasz a U.S. Submarines, mivel a Poseidon-t olyan emberek építették, akik már 13 éve készítenek vízalatti járműveket. A Poseidon nem víz alatti várost tervezett, hanem csupán 24 lakosztályt 12 méter mélyen a tengerben. Nem vár óriási látogatószámot, így tudott megvalósulni, és fennmaradni, a túl nagyot álmodó társaival szemben. Épp most, év elején lesz lehetősége egy kalandvágyó túristákból és tenegrimádókból álló válogatott csoportnak 2 éjszakát tölteni a mélyben, valóra váltva álmomat.

Címkék: jövő zöld hotel ismeretterjesztő technika érdekesség tenger környezet víz kék alatti korallzátony

Solar Shuttle Londonban az Olimpiai Játékokon - napelemes társai szerte a világon

2010.01.17. 19:21 | turtleke | Szólj hozzá!

Napenergiával működő, elegáns inga-hajó közlekedhet a 2012-es Olimpián, Londonban. A Solar Shuttle jelenleg is közlekedik félóránként, egészen tavasztól őszig, valamint bérelhető is különféle rendezvényekre. A Shuttle csendes, környezetbarát, minden energiáját a rajta található napelemekből nyeri.

Címkék: jövő nap tudomány ismeretterjesztő technika világ környezetvédelem környezet kék napenergia hajó szolár

Útra kelünk..kék&zöld

2010.01.17. 00:11 | turtleke | 1 komment

S láss csodát elindul az online filozofálgatás, hogy a kék mitől is lesz zöld....??

Mit is jelent zöldnek lenni a sok tüntetésen és extrém figyelemfelhíváson kívül? Óvjuk meg a Földet, a növényeket, állatokat amik/akik nem tudják elmondani mi minden rosszat teszünk velük és ellenük. Vagy inkább arról szólna, hogy mentsünk meg magunkat, ne legyünk hülyék gyerekek, elvégre ez a mi életterünk is? No persze nem lehetünk ennyire önzőek, hát adjuk el úgy hogy élőlénytársaink megmentése a cél, a jövő a zöld szín! Jelezve ezzel a fakitermelés visszaszorítását, a zöld területen lévő élőlények környezetének megóvását és még sok ezer más dolgot. Zöldek leszünk ez a jövő.

Vagy inkább kékek? Zöldnek lenni csak a bolygó egyharmadán lehet, a maradék terület továbbra is szép kék marad az éggel együtt. A sokat hangoztatott cianobaktériumok is kékek (néha pirosak), nem zöldek. A kéket, így tengereink, óceánaink nagy részét nem ismerjük, pedig lehet élőhelyül fog szolgálni a túlszaporodott emberi faj számára. Vannak akik így gondolkoznak, erre építik jelenlegi életüket a szárazföldön, azaz kékek zöld kiadásban.

Lesz szó kékről, lesz szó zöldről, a jövő lehetőségeiről, a jelen vívmányairól.

Címkék: jövő zöld környezetvédelem természetvédelem környezet kék emberi cianobaktérium